poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Rolada jabłkowo – brzoskwiniowa

Pewnemu Panu obiecałam przepis na to cudo. Podobno rozpaliłam do czerwoności kubki smakowe i żołądek a potem nie chciałam dać przepisu na to pyszne i bardzo letnie ciasto. Teraz nadrabiam zaległości i gorąco zachęcam do jego spróbowania. Pewnie i tak znajdę pod postem komentarz, że teraz to się mogę wypchać, bo i tak nie ma jak upiec, ale może za dwa tygodnie jeszcze się przyda, albo i jeszcze później.



Rolada jabłkowo – brzoskwiniowa


Ciasto:
5 jajek (żółtka i białka osobno)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
½ łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Masa owocowa:
½ kg jabłek (waga owoców już po obraniu i pozbawieniu pestek)
½ kg brzoskwiń
2 łyżki cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
1 galaretka (najlepiej brzoskwiniowa)
¾ łyżeczki żelatyny

Bita śmietana do dekoracji

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ukręcić z cukrem na puszystą masę. Delikatnie połączyć żółtka z białkami, dodać mąki i ekstrakt waniliowy. Dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać. Na blaszce (30x32 cm) rozłożyć papier do pieczenia delikatnie natłuszczony (ja lekko smaruję olejem). Ciasto dokładnie rozprowadzić na papierze równą warstwą. Piec przez około 15 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę do naczyń posypaną cukrem pudrem (ściereczkę ma dotykać wierzch ciasta bez papieru), odczekać 5 minut i delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Pomagając sobie ściereczką zawinąć niezbyt ciasno biszkopt w roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wypełnienie owocowe.
Jabłka i brzoskwinie obrać, wypestkować i pokroić w małe kawałki (nie lubię włochatej skórki brzoskwiniowej i dlatego oparzam owoce i zdejmuję z nich skórkę jak z pomidorów). Do rondla wlać 3 łyżki wody, na to wrzucić pokrojone owoce, wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Całość zagotować. Gotować mieszając przez około 5 minut a następnie wsypać galaretkę i żelatynę oraz otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 3 minuty stale mieszając. Masę wystudzić i poczekać aż zacznie zauważalnie tężeć, ale jeszcze nie zestali się. Wówczas biszkopt rozwinąć, równomiernie rozsmarować masę na cieście zostawiając około 5 cm pas (na dłuższym boku) bez nadzienia (podczas zwijania masa i tak tam wypłynie). Roladę zwinąć zaczynając od dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Na koniec dość szczelnie zawinąć całość w ściereczkę i wstawić do lodówki do stężenia na około 3 godziny (ja zostawiłam w lodówce na całą noc). Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odwinąć ze ściereczki i udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!!!



To bardzo efektownie wyglądające ciasto jest bardzo delikatne i orzeźwiające w smaku, zdecydowanie nie jest przesłodzone. Wbrew pozorom jest niezwykle łatwe w wykonaniu. Można zrobić je z samych jabłek lub brzoskwiń. 

9 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła. :)))
    Jak tylko ogarnę nowy piekarnik to się skuszę. Na razie będę studiować instrukcję obsługi. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Studiuj, studiuj, a potem piecz i ciesz rodzinę i siebie :)

      Usuń
  2. Baśka, jak Ty mnie kusisz!! Przecież to musi być przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No... W końcu się doczekałem :)))



    PNW

    Ps. Co prawda już mi nieco przeszło, ale i tak dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tylko nieco, to może jednak po powrocie się skusisz ;)

      Usuń
  4. Przepraszam -czy można nasycić oczy ?.Sama perfekcja-doskonałość -nic dodać nic ująć -Jak w krainie czarów-

    OdpowiedzUsuń