W Dolinę Mozeli
jeszcze wrócimy, ale teraz pora na najważniejsze warzywo maja. Szparagi już są
i to w przystępnych cenach. Sezon rozpoczęłam nad Mozelą, ale o tym będzie
innym razem, dziś proponuję sałatkę z rukoli ze szparagami. Pojawił się również
czosnek niedźwiedzi i postanowiłam wykorzystać jego ostry smak i wyrazisty
aromat do doprawienia sałatki.
Sałatka z rukoli ze szparagami z winegretem z czosnkiem niedźwiedzim
pęczek szparagów
2 duże garście
umytej rukoli
kilka pomidorków
koktajlowych
kawałek
czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
płatki parmezanu
winegret:
mały pęczek
czosnku niedźwiedziego
1 łyżka wody
6 łyżek oliwy z
oliwek
2 łyżki octu
winnego
sól
Jeśli
wykorzystujemy białe szparagi należy je obrać i obłamać zdrewniałe części
(jeśli obłamujemy a nie odkrawamy końcówek to w sposób automatyczny pozbywamy
się zdrewniałych części). Zielone szparagi wystarczy obłamać. Przygotowane
szparagi ugotować na parze lub w wodzie do miękkości, ale uważać aby ich nie
rozgotować. Odcedzić, wystudzić.
Czosnek
niedźwiedzi umyć. Zmiksować razem z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Rukolę ułożyć na
talerzach (dwie porcje), na niej ułożyć szparagi, przekrojone na połówki
pomidorki. Przybrać papryką i parmezanem.
Sałatkę polać
winegretem.
Smacznego!!!
Sałatka podana z
grzankami może stanowić doskonałe danie na lekką kolację lub lunch.
Przepis dodaję do kilku akcji:
Piękne i wiosenna sałatka.Pozdrawiam i czuję,że jest znakomita.Jola
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również. Sałatka bardzo wiosenna :)
Usuńo tak! mmmmmmmmmmmmmmmm szparagi, uwielbiam! lecę jutro z rana na bazar - kupię 4 pęczki zielonych - dwa na Twoją sałatkę, a dwa na zjedzenie z bułeczką tartą :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa dziś kupię na ukochaną zupę krem ze szparagów :)
UsuńWlasnie wrocilem z targu z czosnkiem niedźwiedzim i szparagami :-)
OdpowiedzUsuń;) czyżbym wiedziała co będzie na obiad lub kolację :)?
UsuńI jeszcze pytanko, gdzie chadzasz na targ?????
UsuńTym razem z czosnku zrobiłem zupę, bo miałem ją w planach już od dawna, ale w tygodniu sałatka będzie :-)
UsuńW sobotę jeżdżę na Halę Targową na Piaskowej, a w tygodniu zaglądam na Halę Strzegomską, bo bliżej. A tTy masz jakieś ulubione, sprawdzone miejsca?
Zupa już też była, dzisiaj będzie tutaj ;) A ja zakupy robię na Hali Targowej, w moim osiedlowym sklepie "Pola" (ogromny wybór różnych dziwnych rzeczy) oprócz tego sery z Wańczykówki http://www.wanczykowka.pl/index.php?kid=ofe zamawiane przez net i odbierane we Wrocku i inne rzeczy na jarmarkach ekologicznych https://www.facebook.com/WroclawNaZdrowie ale brakuje mi cotygodniowych targów gdzie przyjeżdżają producenci i sprzedają swoje produkty.
UsuńBasiu, pysznie podane szparagi! Czy Ty masz czosnek niedźwiedzi w ogrodzie?
OdpowiedzUsuńNie mam w ogrodzie, ale podobno można posadzić. Kupuję w moim osiedlowych sklepie :)
UsuńTutaj czosnek niedźwiedzi jest zupełnie nieznany i to nie tylko w sklepach osiedlowych ale również w ogrodniczych. Tyle się dowiedziałam, że sadzi się jesienią i własnie rozglądam sie za sadzonkami :)
UsuńPozdrawiam :)
Pierwszy czosnek niedźwiedzi zbierałam w lesie ;)
UsuńJak dawno nie jadłam szparagów :-)
OdpowiedzUsuńMuszę coś z tym zrobić :-)))
Narobiłas mi smaku na szparagi, ja na rzie zajadam się młodą kapustą na różne sposoby...pozdrawiam i życzę Buni zdrowia!!!!
OdpowiedzUsuń...a zupa krem z nowszego postu musi smakować obłędnie:))
Twoja kapustkę podziwiałam i mam ją w planach. Ja na razie zajadam sie szparagami co widać.
UsuńW imieniu Buni dziękuję!