Przepis powstał ramach akcji Flowerka Pora na pora II
O cieście serowym pisałam wcześniej tutaj a ponieważ szczególnie upodobałam sobie to ciasto, postanowiłam znów z niego skorzystać, ale w trochę innym wydaniu.
Porowo - serowe pierożki z ciasta serowego
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g schłodzonego masła
125 g serka śmietankowego
Farsz:
1 średniej wielkości por
1 łyżka masła
50 g sera pleśniwoego (z niebieską pleśnią)
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie pora pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pora, smażyć do zmięknięcia, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz wystudzić. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, układać farsz porowy i kawałeczki sera. Zakrywać drugim krążkiem, zalepić brzegi i układać na papierze do pieczenia na blaszce.
Po uformowaniu wszystkich pierożków blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec przez około 15 minut do zrumienienia.
Podawać na gorąco, ale i na zimno smakuje pysznie.
Smacznego!!!
to ciasto serowe mnie kusi...
OdpowiedzUsuńSery pleśniowe są moją miłością. :)
OdpowiedzUsuń