sobota, 4 lutego 2012

Porowo-serowe pierożki z ciasta serowego

Przepis powstał  ramach akcji Flowerka Pora na pora II

O cieście serowym pisałam wcześniej tutaj a ponieważ szczególnie upodobałam sobie to ciasto, postanowiłam znów z niego skorzystać, ale w trochę innym wydaniu.



Porowo - serowe pierożki z ciasta serowego

Ciasto:

1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g schłodzonego masła
125 g serka śmietankowego

Farsz:

1 średniej wielkości por
1 łyżka masła
50 g sera pleśniwoego (z niebieską pleśnią)
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie pora pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pora, smażyć do zmięknięcia, dodać tymianek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz wystudzić. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, układać farsz porowy i kawałeczki sera. Zakrywać drugim krążkiem, zalepić brzegi i układać na papierze do pieczenia na blaszce.
Po uformowaniu wszystkich pierożków blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec przez około 15 minut do zrumienienia.
Podawać na gorąco, ale i na zimno smakuje pysznie.
Smacznego!!!


2 komentarze: